AKTUELLT
Lokal produktion och klimatet
Gården producerar lammkött, kvalitetsull och lammskinn för lokal försäljning. Närproducerat minskar klimatavtrycket. Färre transporter leder till ökad hållbarhet och dämpar klimatförändringen.
Sverige är inte självförsörjande på lammkött. Cirka 70% av allt lammkött importeras från länder som Nya Zeeland, Irland och Nederländerna. Den omfattande transportkedja som behövs för att transportera lammkött från utlandet till en svensk tallrik påverkar klimatet mer negativt än att äta kött i sig. Lokalt producerat lammkött bidrar till en hållbar livsstil och ökad självförsörjning av lammkött i Sverige.
Den mesta ullen i Sverige bränns istället för att förädlas vidare. Detta är helt galet! Ull är en råvara som kan förädlas för användning i en mängd olika textilier allt från underkläder till mattor, gardiner och fåtöljer bland annat. Ull fungerar utmärkt som isolering, stoppning i sängar eller som gödsel. I dag pågår ett intensivt arbete med att skapa förutsättningar så att ullen från svenska gårdar ska kunna förädlas av svensk industri. Spana efter produkter med svensk ull dessa är bättre för miljön än ullprodukter som transporterats långt.
Fåren och deras lamm bidrar till att öka den biologiska mångfalden genom att beta och hålla markerna öppna. De kan beta och livnära sig i områden som inte kan brukas med traktorer, exempelvis naturbeten.
God djurhållning - det viktigaste